Vereniging van

autogasinbouw specialisten

Wat is LPG

image

Wat is LPG

Autogas – in het dagelijks gebruik LPG genoemd – komt vrij bij de winning van aardolie en aardgas. Het bestaat hoofdzakelijk uit de samenstelling van propaan en butaan.

Voordelen LPG/autogas voor de consument:
–  Aanzienlijk lagere prijs van LPG ten opzichte van benzine en diesel het belangrijkst; bij alle prijsschommelingen is het prijsverschil tussen benzine en LPG al jaren ongeveer een euro.
–  Geringere milieuvervuiling een belangrijk argument om voor LPG te kiezen. Vooral de CO2-uitstoot is ca. 10% lager dan rijdend op benzine.

Voor verdere informatie over LPG/autogas verwijzen we u graag naar de informatie op onder vermelde website van de Stichting Autogas Nederland.

image

Wanneer is het verantwoord LPG in te laten bouwen?

De auto moet technisch in orde zijn. Dus niet het aantal jaren is bepalend of het aantal gereden kilometers, maar de technische staat van de auto. Het gebeurt regelmatig, dat auto’s met meer dan 200.000 km op de teller worden ingebouwd. De reden is, dat een motor met een dergelijke km-stand nog lang niet ‘versleten’ is. Vroeger was het uniek, vandaag is het bijna normaal als u zoveel km’s met een auto rijdt.

image

Welke automodellen zijn geschikt?

Helaas kunnen wij u geen overzicht verstrekken, omdat:
– een actuele lijst niet bij te houden is; vandaag gemaakt is morgen verouderd;
– uw persoonlijke rij-omstandigheden medebepalend zijn.
Advies: ga niet af op de mening van uw dealer (die kan heel andere belangen hebben dan inbouw van LPG), maar raadpleeg een van de autogasinbouwspecialisten op onze website.

Opmerkelijk: ook van deze Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV zijn er ver over de honderd auto’s ingebouwd.

image

Gaat er kofferruimte verloren?

Nauwelijks tot niet want bij ca. 95% van de LPG-inbouw wordt de tank op de plaats van het reservewiel gemonteerd, zodat u de beschikking houdt over uw kofferruimte.
Vraag bij de inbouw wel om een bandenvulbus, zodat bij een eventuele lekke band u deze bus kunt gebruiken en u zodoende vrijwel altijd probleemloos op uw bestemming kunt komen.

image

Voldoet een bandenvulbus bij een lekke band?

Eigen ervaring: de vulbus volledig leeg gespoten in de lekke band (bandenmaat 195×65) en daarna bij een tankstation de bandenspanning gemeten: resultaat 2.1 bar.
Om te testen hoe de band zich zou gedragen, zijn we vervolgens met de ‘lekke’ band blijven rijden. (Wel een nieuwe vulbus in de kofferruimte gedaan). Na 6 weken stond dezelfde band opnieuw leeg. Langs de dealer en de band laten demonteren. Aan de binnenkant van de band was een bruine klevende substantie te zien, die met een borstel verwijderd kon worden. Van enige aantasting van het rubber door het vulmiddel was niets te zien.
Het lek in de band laten herstellen en met dezelfde band blijven rijden.

image

Auto importeur homologaties

Naast de auto’s die af-fabriek en/of importeur met een LPG-/autogassysteem worden geleverd (ook wel bi-fuel genoemd), zijn er ook meerdere auto-importeurs, die de originele garantie op de nieuwe auto handhaven, nadat er een LPG-systeem is ingebouwd.

Dat andere auto-importeurs dat niet doen kan een technische reden hebben, maar heeft vaak een marketing reden, omdat het betreffende automerk een vergelijkbare dieseluitvoering heeft die wordt gepromoot.

LPG-systeem fabrikanten & leveranciers

  • image
  • image
  • image

Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.