Vereniging van

autogasinbouw specialisten

LPG/autogas vs. CNG/Aardgas

Omdat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over de verschillen tussen LPG/autogas en CNG/aardgas, is getracht een aantal zaken op een rij te zetten.

Voordelen LPG

Aanzienlijke kosten besparing vanaf ca. 12000 km per jaar

10% lagere uitstoot van CO2

3 tot 8 maal lagere NOx-emissie

Minder vervuiling van de motorolie

image

Ondertitel van de foto, komt bij mouseover tevoorschijn

Pluspunten LPG/autogas versus CNG/aardgas:

  • De prijzen van aardgas voertuigen liggen over het algemeen enkele duizenden euro’s boven een vergelijkbare benzine of diesel variant, waardoor de benzineversie met LPG-systeem nog steeds goedkoper is dan de aardgasversie.
  • De brandstofprijs van aardgas is aanzienlijk hoger dan van LPG/autogas.
  • De actieradius (dus het aantal kilometers dat je met een volle tank kunt rijden) is van een aardgasauto minder dan van een LPG-auto.
  • De aardgasauto werd in het verleden door de overheid gesubsidieerd, waardoor de aanschafprijs gunstiger was. Inmiddels is dat niet meer het geval en is daarmee een belangrijk verkoopargument vervallen.
  • De motorrijtuigenbelasting (MRB) was van een aardgasauto lager dan van een LPG-auto. Inmiddels is de MRB bij hetzelfde gewicht van de auto exact gelijk.

image

Ondertitel van de foto, komt bij mouseover tevoorschijn

Pluspunten LPG/autogas versus CNG/aardgas

  • De aardgastank is altijd een cilindrische tank vanwege de hoge druk (ca. 200 bar), waardoor deze niet in de ruimte van het reservewiel kan worden gemonteerd in tegenstelling tot een LPG-tank, die normaal gesproken wel op die plaats wordt bevestigd. Er is dus altijd sprake van extra verlies van kofferruimte. Een uitzondering is de auto die af-fabriek met een aardgassysteem is uitgerust. Meestal worden dan meerdere tanks onze de wagenvloer gemonteerd. Dat heeft wel tot gevolg dat de gemonteerde benzinetank veel kleiner is en dus de actieradius aanzienlijk wordt beperkt.
  • Eerlijk is eerlijk: de CO2-uitstoot van de aardgasauto is iets gunstiger dan van de LPG-auto namelijk 17% resp. 10% lager dan die van benzinevoertuigen. De NOx-uitstoot op beide brandstoffen verschilt niet noemenswaardig, net zo min als de PM10-emissie (Bron: TNO mei 2010).

Prijsverschil LPG vs. CNG

benzinerijders opgelet!

Bespaar

€ 0,48

Actuele LPG-prijs

€ 0,570

Actuele CNG-prijs

€ 1.09

image

LPG-systeem fabrikanten & leveranciers

  • image
  • image
  • image

Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.