Vereniging van

autogasinbouw specialisten

LPG-tankstations in Europa

Het boekje LPG-Gids wordt helaas niet meer uitgegeven.
U kunt nu de gegevens per land vinden op: www.mylpg.eu/stations

België
Advies: neem – voor u over de E17 Frankrijk inrijdt – bij Kortrijk afslag nr. 3. Rijd richting Zwevegem. Na ca. 2 km treft u een Q8 tankstation aan (Kortrijkstraat 17). De LPG-prijs is ca. 55% lager dan langs de snelweg in Frankrijk.

Duitsland
Opvallend is het grote aantal LPG-tankstations in Duitsland. Dit aantal is de laatste jaren enorm toegenomen en bedroeg in 2015 6.900 stuks. Zie voor het overzicht en de prijzen:

Frankrijk
Advies: sla op weg van Bordeaux naar San Sebastiaan (A63) de laatste twee tankstations over, want
– de ene is ontmanteld (ondanks dat op het verkeersbord LPG staat vermeld)
– de andere is defect.
Bovendien is de LPG-prijs in Spanje aanzienlijk lager. Zie verder bij Spanje.

Slovenië
In de uitgave “Reisinformatie Zuidoost-Europa” van de ANWB staat onder het kopje “Brandstof” de notitie dat LPG zeer beperkt verkrijgbaar is. We hebben hen op 22 juli 2013 bericht, dat er inmiddels 87 tankstations zijn, waaronder een groot aantal langs de snelwegen.

Spanje
Er zijn inmiddels een groot aantal LPG-tankstations (ca. 600). Het eerste treft u al aan langs de A8 bij Hernani (nog voor San Sebastiaan). Het 2e ca. 40 à 50 km verderop langs dezelfde snelweg. De prijs is aanzienlijk lager dan in Frankrijk.
Helaas treft u geen LPG vermelding op de borden aan, dus even ‘binnen rijden’, checken en vervolgens tanken of doorrijden.
Enkele adviezen:
– koop de LPG-nippel Easy-nozzle (geschikt voor het Europa vulsysteem)!! Dit vulsysteem wordt helaas tot nu toe alleen in Spanje gebruikt
– open de website www.mylpg.eu/stations
– selecteer de lijst per adres en/of postcode en/of plaats, sla deze op of print deze (bijv. 2 pagina’s per vel).

NB Het aansluiten en loskoppelen van de Easy-vulnozzle gaat zeer eenvoudig, waarbij er geen LPG vrijkomt.
Bij het iets losdraaien van de losse LPG-nippel komt er wel LPG vrij dat zich in de nippel bevindt. Dit lijkt een grote hoeveelheid, omdat de vloeistof direct verdampt en de hoeveelheid damp 250x groter is dan de hoeveelheid vloeistof. Wacht een paar seconden en u kunt de nippel gewoon verder losdraaien.

LPG-systeem fabrikanten & leveranciers

  • image
  • image
  • image

Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.